Eplet faller ikke langt fra stammen

Oppdragelse er viktig og avgjørende for hvordan barna får det senere i livet, men kanskje viktigst av alt er hvordan vi som foreldre lever livene våre selv. Barna påvirkes og formes av hvordan du og jeg som foreldre lever; hvilke prioriteringer vi har, hvilke vaner/ uvaner vi har, og hvordan vi bruker pengene våre osv. Tar du en titt på deg selv og ditt eget liv, finner du mest sannsynlig igjen mye av det samme i dine foreldre. “I´m watching you dad” er en film laget fra en sønns perspektiv, og setter fokus på oss som foreldre. Men først en liten historie fra heimen.

For en del uker siden, da jeg kom hjem fra jobb, var jeg sliten og litt lett irritabel. Barna mine oppfører seg stort sett bra og er som regel i godt humør. Men denne ettermiddagen var det litt mer trass enn vanlig, og i irritasjon smalt jeg hardt igjen soveromsdøra til eldstejenta. Jeg visste at barn kopierer foreldres reaksjonsmønster, så jeg tenkte at det var på sin plass å be om unnskyldning. På sengekanten den kvelden ba jeg om unnskyldning og vi fikk en god prat. Spontant kom det fra senga at: “De voksne i barnehagen sier at det ikke er lov til å smelle igjen døra”. Da følte jeg meg bare enda mer skamfull:) Ingen av oss er feilfrie, men det er nok ikke dumt å vurdere vår egen oppførsel og hvordan vi lever våre liv. Eplet faller jo ikke så langt fra stammen.

About the Author

Jørgen er redaktør for foreldreweb.no. Han er gift og har tre barn. Han er utdannet lærer og har studert endel teologi.